Skoči na glavno vsebino

Pričujoča zbirka receptov je rezultat sodelovanja našega Vrtca pri OŠ Puconci v projektu Dnevi evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine ter je skupna akcija številnih evropskih držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije. V Sloveniji ga koordinira Zavod za varstvo kulturne dediščine.
Strokovni delavci našega vrtca se zavedamo, da je kulturna dediščina del vseh nas, zato se vsako leto trudimo, da otrokom na zanimiv način predstavimo, kako nam kulturna dediščina, ki nas obdaja, pomaga razumeti skupno preteklost. Razumevanje preteklosti pa nam pomaga pri ustvarjanju boljše prihodnosti.
Leto 2021 je bila Slovenija razglašena za nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021. Po vsej Sloveniji so tako potekali dogodki povezani s poudarjanjem naše edinstvene kulinarične kulture.

V našem vrtcu smo poskušali otrokom predstaviti prehranjevanje ljudi na podeželju nekoč in njegovo tesno povezanost s kmetijsko dejavnostjo. Dejavnosti smo razdelili na tri sklope in sicer prehranjevanje otrok na podeželju nekoč, stare jedi in lončarstvo. Obiskala sta nas tudi lončar Štefan Zelko, ki nam je prikazal, kako so tradicionalno nastajale posode, ki so jih ljudje v preteklosti uporabljali pri pripravi jedi in kustosinja Pomurskega muzeja Mateja Huber, ki nam je predstavila stare pripomočke za pripravo hrane (pinja za maslo – ki smo ga z njeno pomočjo izdelali v vrtcu, kavni mlinček, tehnica z utežmi, možnar …).
Otroci so v vrtcu primerjali prehrano nekoč in danes, nastajali so plakati, obiskovali smo kmetije in polja, okušali sveže mleko, si ogledali izdelavo skute, pripravljali ajdove zlejvanke z bučnim oljem, pekli kruh ipd. Na ta način so otroci dobili vpogled v povezavo med kmetijsko dejavnostjo in prehrano ljudi, ki se močno razlikuje od sodobne. Ravno zaradi te razlike smo se odločili, da bomo s pomočjo staršev, babic in dedkov zbrali recepte jedi, ki so nekoč prevladovale na našem področju. Nastala je pričujoča zbirka – recepti so preprosti in z osnovnimi sestavinama, ki jih še vedno najdemo v naših shrambah in hladilnikih.
Na tem mestu bi se strokovne delavke zahvalile vsem za sodelovanje in za vaše prispevke. Prepričani smo, da vas bodo recepti jedi popeljali nazaj v otroštvo, ko ni bilo vsega v izobilju kot danes, a je bilo vseeno lepo, ko smo radost znali najti v preprostih rečeh.

Andreja Huber

Recepti naših babic

Dostopnost