Skoči na glavno vsebino

DAN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2023

17. novembra 2023 bomo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že trinajsti Tradicionalni slovenski zajtrk, katerega namen je izboljšati zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. V ospredje se postavlja pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbujanje k pravilni in zdravi prehrani. Prav tako se ozavešča pomen živilskopredelovalne industrije. Posebna pozornost se namenja pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja.

Tudi letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk naj za otroke postane poseben praznik. Osrednja tema, ki jo bomo tokrat posebej izpostavili, je kruh. K temu spodbujamo tudi z letošnjim sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«  V vrtcu bomo ta dan obeležili z različnimi dejavnostmi, katerih vsebina bo povezana s cilji Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Pozivamo vas, da v tednu, ko obeležujemo dan slovenske hrane uvrstite tudi tradicionalne slovenski jedi v domače jedilnike. Pobudniki tedna slovenske hrane so z namenom povezati vse deležnike v trajnostno in odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika pripravili publikacijo “Recepti z okusi Slovenije”, ki vam je na razpolago na spodnji povezavi.

Publikacija – Recepti z okusi Slovenije

MOBILNOST V NEMČIJI

V tednu od 9. 10. – 13. 10. 2023 sva strokovni delavki vrtca Brezovci v okviru projekta Erazmus + obiskali tri vrtce v Nemčiji, v kraju Marburg, ki je staro univerzitetno mesto, pobrateno z našim Mariborom. V petih dneh najinega bivanja v Marburgu, sva obiskali dva gozdna vrtca in vrtec, ki sicer ni gozdni in je po delovanju precej podoben našim vrtcem, obiskujejo pa gozd enkrat tedensko. Štiri dni sva dopoldan preživeli v gozdu, en dan pa v vrtcu, kjer sva opazovali vzgojni proces v najmlajših skupinah in ga primerjali z delom v naših vrtcih. več…

Dostopnost